Indrukwekkende herdenking in Hall; zoon Eric Royston Cocker aanwezig tijdens herdenking

Fotografie:
Antoinette Martijnse
Willeke Bobbink
Marjolein van Leeuwen
Renate Peters
Harry van Gaalen

Het was een prachtige, indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst in Hall op zaterdag 4 mei. Wat het extra speciaal maakte was dat Peter Cocker (81) en zijn vrouw Acacia uit Australië over zijn gekomen om onder andere de herdenking bij te wonen. Zij legden een krans voor de vader van Peter, Eric Royston Cocker. Royal Airforce Sergeant Cocker was één van de 6 bemanningsleden die in 1944 omkwamen toen het vliegtuig neerstortte op het Soerense Zand in Eerbeek. Zij werden begraven op de begraafplaats in Hall.

Herdenkingsteken Soerense Zand
Op vrijdag 3 mei onthulden burgemeester van Hedel en Peter Cocker een herdenkingsteken op het kruispunt Soerense zand/Den Texweg. Op de plek waar de Lancaster neerstortte was een herdenkingsmoment.

13 juni 1944
Op maandagavond 12 juni 1944 stegen vanaf tien vliegvelden aan de Engelse oostkust ruim 300 bommenwerpers op met als doel, het bombarderen van olieraffinaderijen in Gelsenkirchen. Tijdens deze nacht leed de
Royal Air Force grote verliezen. Zeventien Lancaster bommenwerpers gingen hierbij verloren. Op de terugreis, inmiddels dinsdag 13 juni 01.30 uur, stortte een van deze Lancasters, de LM158 neer nabij de Den Texweg
(Soerense Zand) in Eerbeek. Zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Het zevende bemanningslid, P.C. Hoffos, heeft de crash overleefd en de oorlog in een krijgsgevangenenkamp doorgebracht. In 1990 is hij op 76 jarige leeftijd overleden in Canada.
Eric Royston Cocker liet zijn vrouw en 3 kinderen na. Alle drie de kinderen zijn nog in leven: Peter (1938) en Geoffrey (1942) wonen in Australië, en hun zus Marguerite (1936) nabij London.

De 7 bemanningsleden van de LM158.

V.l.n.r. Bovenste rij:
DM Willmott 20 jaar, KC Walker
21 jaar, DC Kibble 23 jaar en
ER Cocker 35 jaar.
Onderste rij: PC Hoffos 30 jaar,
AC Elliot 27 jaar en A. Allen 27 jaar.

De zes omgekomen bemanningsleden liggen begraven op de Algemene Begraafplaats van Hall. De families Jopie Thomassen en Jan Schut hebben deze graven al die jaren op 13 juni en met Kerstmis van bloemen voorzien.
Inmiddels heeft basisschool de Vossestaart de graven geadopteerd. De leerlingen helpen de families bij het onderhoud van de graven om zo betrokken te raken bij de geschiedenis van Hall in de Tweede Wereldoorlog en bij de achtergrond van deze mannen.
Peter Cocker en zijn vrouw brachten op 4 mei onder andere een bezoek aan de Vossestaart. Ze hebben het certificaat van adoptie bekeken en ze spraken hun waardering uit voor het schoonmaken en bijhouden van de graven.

Zaterdagochtend 4 mei was Omroep Gelderland op de begraafplaats in Hall, waar Peter hen te woord stond. Bekijk de reportage hier:
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2408013/Peter-komt-vanuit-Australie-om-overleden-vader-te-herdenken-in-Hall